06 september 2005

Velstand og studenter

"Norske studenter svømmer i penger." Overskriften på VG nett lyste mot meg. Jasså, tenkte jeg. Er det på idrettsbygget på NTNU du finner et slikt baseng?

Det var MMI som på oppdrag fra Postbanken hadde funnet ut at en gjennomsnittlig student har en "inntekt" på 14100 kr i måneden.

For det første: Er lån en inntekt? Hvis jeg tar opp 1,9 mill i lån for å kjøpe bolig, vil jeg da ikke si at jeg hadde 2 mill i inntekt det året? Nei, et lån er en utgift, ikke en inntekt.

For det andre: VG skriver: "Over halvparten jobber ved siden av studiene med en snittlønn på 5.500 kroner per måned."
Hva betyr den setningen? Over halvparten jobber. Greit nok, men er det snakk om 51% eller 80% av studentene? Og hvem er det som tjener 5500 i snitt? Er det gjennomsnittet av alle studentene, eller er det gjennomsnittsinntekten for dem som jobber? Hvis halvparten av studentene jobber, og disse tjener 5500 i snitt, vil jo den "gjennomsnittlige student" tjene 2750...

På samme måte skriver VG: "4 av 10 får pengestøtte fra foreldre eller andre. I snitt 2.600 i måneden." Betyr dette at den "gjennomsnittlige student" får 2600 eller 1040 (2600*4/10) i måneden av foreldrene?

Kjære Verdens Gang, Norges største avis, som dere gjerne kaller dere: Hvordan har dere kommet fram til tallet 14100? Det er mulig dere har rett, men det kommer ikke fram av artikkelen. Noe annet som ikke kommer fram, er at en stor del av studentene bruker lenger tid enn normert på studiene - fordi de jobber ved siden av. Jobbingen går ut over studiene. Hadde MMI spurt kun studenter som bruker mer enn 35 timer i uka på studiene, ville resultatet blitt et helt annet.

Norske studenter har det godt, og de som har et snev av evne til å forvalte penger klarer seg gjennom studiene uten å lide av økonomiske årsaker. Men vi svømmer ikke i penger!