Datostempling av egg
I det siste har det hersket et ikke ubetydelig hysteri rundt matvarer her i landet. Først var det fugleinfluensa, og nå e-coli (eller hvordan det nå staves). VG-nett kunne 21.03 melde at REMA 1000 trekker tilbake egg fra butikkene. Fugleinfluensa, tenkte jeg. Men nei da. Eggene var helt fine de.
Som de fleste sikkert kan huske fra barneskolen, er det ikke så lett å regne med datoer. Hva er 3. januar + 43 dager? Du klarer sjølsagt å regne det ut, men du må kanskje tenke litt. Feilen med eggene var at distributøren hadde regnet feil på datoen. I Norge har Stortinget (sikkert etter pålegg fra EU) bestemt at egg skal best-før-stemples 28 dager fra verping. REMA-eggene hadde fått 20 dager for lang "best-periode."
Siden nordmenn har et sykelig forhold til datostempling, trekker altså REMA tilbake eggene. For å gjøre kommedien komplett tilbyr de også pengene tilbake dersom folk leverer tilbake egg de allerede har kjøpt. Det er klart vi blir syke av å spise egg med feil tall på skallet!
I mitt enkle hode finnes det imidlertid en annen mulighet: Selg eggene til litt lavere pris og opplys kundene om at de må trekke fra 20 dager på best-før-datoen. Men det blir vel for komplisert for den jevne nordmann.
Om du er vågal og liker å leke med livet, kan jeg føye til at egg som har ligget 48 dager i kjøleskapet smaker som vanlige egg, ser ut som vanlige egg, lukter som vanlige egg og oppfører seg som vanlige egg under koking og steking. Risikonen for å bli sjuk av 48 dager gamle egg er langt lavere enn risikoen for å tryne på sykkel på veg til skolen.
Hvis noen lurer på hvorfor det er 28 dagers holdbarhet på egg...
Følgende er sakset fra www.matsiden.no
Hvorfor er det så kort holdbarhetstid på egg?
Fordi Norge følger EØS-regelen om stempling av egg fra år 2000, er det nå bare 28 dager fra egget blir lagt til det ”utgår på dato”.
Tidligere var det 45 dager. Denne regelen ble innført fordi de fleste land har problemer med salmonellabakterier i eggene, og bakterier formerer seg etter som dagene går. I Norge har vi aldri hatt salmonellaproblemer med egg, så vi kunne heller gått motsatt vei, og innført lengre holdbarhetstid på eggene våre.
Stemplingsdatoen kan derfor tas med ”en klype salt”. Oppbevart i kjøleskap er norske egg holdbare i minst to–tre måneder etter stemplings-datoen. Det er ille dersom norske egg av topp kvalitet kastes i stor stil på grunn av helt gal datostempling! Eggets egenskaper i matlagingen er dessuten først optimale etter noen uker, det er ikke så lett å håndtere helt ferske egg.
1 Comments:
Takk for denne. Nå sparte du nettopp ett egg fra søppelbøtta :)
Legg inn en kommentar
<< Home